Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNepodmireni izazovi oko smjene zamjenika direktora SIPA-e Zorana Galića

Nepodmireni izazovi oko smjene zamjenika direktora SIPA-e Zorana Galića

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odgodilo je sjednicu koja se trebala izjasniti o smjeni zamjenika direktora SIPA-e, Zorana Galića. Sjednica je odgođena već dva puta, a nova je zakazana za 19 sati. U slučaju da do tada ne bude rješenja, sjednica će ponovno biti odgođena.

Pravni izazovi vezani uz smjenu Galića

Na nedavnom sastanku, ministar Elmedin Konaković istaknuo je kako se situacija oko razrješenja Galića dodatno komplikuje pravnim pitanjima. Postoji strah da bi Galić mogao steći određena prava poput otpremnine ukoliko bude razriješen. Ovo dodatno otežava postupak smjene.

Nedostatak prijedloga za razrješenje

Konaković naglašava da do sada ne postoji službeni prijedlog za smjenu Galića od strane Nezavisnog odbora. Ukoliko se nastavi s ovim sporom, Galić bi mogao iskoristiti propuste u proceduri kako bi se vratio na radno mjesto. To bi značilo problem za sigurnosni sistem države.

Savjeti od pravnika i raniji slučajevi

U trenutku kada se odvijaju konsultacije s pravnicima, značajan faktor u donošenju odluka bit će i slučaj Gorana Zubca. Zubac je 2015. godine smijenjen, ali je kasnije naplatio značajan iznos od države. Ovi primjeri dodatno otežavaju trenutnu situaciju.

Nezavisni odbor se nalazi u teškoj poziciji, jer ima pravo pokrenuti smjenu, ali se suočava s izazovima u interpretaciji zakona. Galić, iako pod istragom i s potjernicom, uživa presumpciju nevinosti koja mu pruža određena prava. Cijela situacija time postaje kompleksnija, a rješenje se traži kroz pravne savjete.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -