Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSmanjen broj birača iz inostranstva za lokalne izbore u BiH

Smanjen broj birača iz inostranstva za lokalne izbore u BiH

Centralna izborna komisija (CIK) donijela je odluku koja se tiče glasanja izvan Bosne i Hercegovine na lokalnim izborima 6. oktobra. Na spisku za glasanje našlo se ukupno 44.788 birača, dok je prijavljeno 5.489 osoba koje su odbijene zbog neispunjavanja zakonom propisanih uvjeta.

Pravo žalbe za odbijene prijave

Odbijene osobe mogu u roku od dva dana podnijeti žalbu Apelacionom odjelu Suda BiH. CIK će objaviti spiskove odbijenih prijava na svojoj internet stranici.

Srebrenica: Manje prijava nego na prethodnim izborima

Kandidat za načelnika Srebrenice, Hamdija Fejzić, potvrdio je da se za lokalne izbore prijavilo samo 1.160 građana iz inostranstva. To je skoro duplo manje u odnosu na prethodne izbore.

Otežana procedura prijave

Fejzić ističe da je procedura prijave postala znatno otežana. Mnogi birači, posebno stariji, nisu upoznati s potrebnom tehnologijom. Naime, za prijavu je potrebno imati skener i printer, što predstavlja dodatnu prepreku.

Neki korisnici nisu mogli koristiti iPhone za registraciju, iako je to uređaj koji većina ljudi širom svijeta koristi. Dodatno, odbijena su i dokumenta koja nisu dovoljno vidljiva, iako su ispravna. Fejzić smatra da CIK pokušava smanjiti troškove slanja materijala za glasanje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -