Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHAkcija "Incitat": Načelnik Trnova i saradnici uhapšeni zbog korupcije

Akcija “Incitat”: Načelnik Trnova i saradnici uhapšeni zbog korupcije

U Kantonalnom sudu u Sarajevu trenutno se održava ročište u vezi sa akcijom “Incitat”. U ovoj akciji uhapšeni su načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, njegova pomoćnica Nađa Milišić, te Adis Mulaosmanović i njegova sestra Edina Džigal. Tužilaštvo je zatražilo jednomjesečni pritvor za osumnjičene, koji se sumnjiče za štetu “Sarajevo-šume” od čak 3,2 miliona KM.

Hospitalizacija i dolazak u sudnicu

Načelnik Berilo doveden je u sudnicu iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Pripadnici Hitne pomoći pratili su ga zbog njegove prethodne hospitalizacije. Tužilac Darko Soldat naglasio je da postoje materijalni dokazi koje su prikupili iz različitih institucija.

Kontinuirano kršenje propisa

Prema riječima tužioca, istražne radnje su otkrile kontinuirano kršenje propisa od 2013. godine. U vezi sa apartmanima na Bjelašnici, dokazano je da su Berilo i Džigal koristili određene apartmane, dok su pokušavali da sakriju svoje vlasništvo.

Nezakonito djelovanje i daljnje istrage

Soldat je istakao da su osumnjičeni uništili dokaze i komunikaciju vezanu za ovo nezakonito djelovanje. Tokom istrage otkriveno je da su se sastajali s brojnim političarima, ali imena nisu objavljena.

Na kraju, tužilac je naglasio da bi hiljade ljudi koji su zakonito kupili apartmane mogli biti pogođeni ovim slučajem.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -