Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHHDZ BiH Osudio Otvoreni Spomenik Generalu Mehmedu Alagiću

HDZ BiH Osudio Otvoreni Spomenik Generalu Mehmedu Alagiću

Izaslanici HDZ-a BiH, koji čine većinu u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, najoštrije su osudili otvaranje spomenika “General Mehmed Alagić – Ljiljan Ljuta greda” na Vlašiću. Ova vlastita poruka dolazi nakon podizanja spomenika generalu Armije RBiH, Mehmedu Alagiću, optuženom za ratne zločine.

Refleksija na Prošlost i Žrtve

HDZ BiH ističe da je postavljanje spomenika izravno ponižavanje hrvatskih žrtava, posebno onih u Središnjoj Bosni, koji još čekaju pravdu. Alagić i pripadnici Armije RBiH, optuženi su za brojne zločine, uključujući ritualna ubistva i oskrnavljene crkve.

Polemika oko Revizije Historije

Iako se postavljaju argumenti o politikanstvu i reviziji historije, potpuno je licemjerno da predstavnici stranke koja je dočekala haškog osuđenika Darija Kordića spore pravo na odavanje počasti. Ovo naglašava potrebu za kritičkim razmatranjem povijesti.

Generalski Nalozi i Akcije

Jedan od najupečatljivijih primjera odnosa generala Alagića prema bosanskim Hrvatima je njegova naredba iz juna 1993. godine. Tri mjeseca nakon zločina u Ahmićima, Alagić je naložio da pripadnici Armije BiH osiguravaju katoličke crkve u Travniku tokom svetkovine svetog Ivana Krstitelja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -