Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHUNDP podržava osam organizacija civilnog društva za jačanje kontrole oružja u BiH

UNDP podržava osam organizacija civilnog društva za jačanje kontrole oružja u BiH

Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH) najavio je podršku osam organizacija civilnog društva kroz projekat LEAD. Ovaj projekat ima za cilj unapređenje kapaciteta i angažmana institucija civilnog društva u BiH. Njegov fokus je jačanje veza između nevladinog i vladinog sektora.

Pristup kontroli malog oružja

Iz UNDP-a BiH ističu da je ovo ključni korak za naglašavanje značaja kontrole malog oružja i lakog naoružanja. Inicijativa potiče inkluziju organizacija civilnog društva i izgradnju partnerstava s vladinim institucijama. Cilj je zajednički rad na problemima ilegalnog posjedovanja oružja, odgovornog vlasništva i negativnih efekata oružja na ranjive skupine.

Grantovi za odabrane projekte

Nakon Javnog poziva održanog u martu 2024. godine, odabrano je osam organizacija. One će primiti sredstva u formi granta, ukupne vrijednosti skoro 200.000 američkih dolara. Osobito su zanimljivi projekti usmjereni na mlađu populaciju u školama. Ovaj pristup pomaže u zaštiti mladih od opasnosti.

Pored nevladinog sektora

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH, Victor Munteanu, naglašava važnost nevladinog sektora u UNDP-ovim projektima. Ukazuje na sinergiju između nevladinog i vladinog sektora kao ključ uspjeha. Očekuju se pozitivni rezultati koji će učiniti vidljivijim probleme ilegalnog posjedovanja oružja.

Projekat LEAD je sveobuhvatan 24-mjesečni program, finansiran od strane vlada Njemačke, Švedske i drugih. Implementira se u saradnji s ključnim institucijama, uključujući policijske agencije i nevladine organizacije. Ovaj projekt ima potencijal unaprijediti sigurnost i informisanost u zajednici.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -