Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMemorijalni centar Sarajevo: Više od 804.000 KM za sjećanje na šehide i...

Memorijalni centar Sarajevo: Više od 804.000 KM za sjećanje na šehide i borce

Memorijalni centar Sarajevo ove godine je uložio više od 804.000 KM za izgradnju i postavljanje nišana, spomen-ploča i nadgrobnih obilježja. Ovaj projekat obuhvata poginule borce, šehide te umrlu veteranima odbrambeno-oslobodilačkog rata u Kantonu Sarajevo.

Planirane aktivnosti za 2023. godinu

U ovoj godini, planira se izrada četiri para nišana šehidima, 315 pari nišana i 15 spomenika za umrlu borce Armije RBiH. Također, bit će izrađeni i nišani za roditelje šehida. Zahvaljujući ovim aktivnostima, doprinosi se očuvanju sjećanja na heroje naše domovine.

Zamjena granitnih nišana

U okviru ovog projekta, ugovorena je i zamjena 20 pari sivih granitnih nišana po bijelim mermernim. Ova zamjena je dogovorena na zahtjev porodica šehida iz Trnova, uz njihove saglasnosti. Edin Ćibo, rukovodilac Odsjeka za poslove, objasnio je da je estetska jedinstvenost nišana važna za očuvanje tradicije.

Očuvanje tradicije i sjećanja

Ahmed Kulanić, direktor Memorijalnog centra, istakao je značaj ovih aktivnosti. Tokom prethodnih godina, izdvajanja su bila značajna, a u 2023. planiraju se ulaganja veća od milion KM. Kulanić je naglasio važnost očuvanja sjećanja na šehide i borce koje su postavili temelje naše slobode.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -