Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHTrg slobode u Tuzli: Danas se obilježava 14. godišnjica otvaranja najvećeg trga...

Trg slobode u Tuzli: Danas se obilježava 14. godišnjica otvaranja najvećeg trga u BiH

Na današnji dan, 2009. godine, svečano je otvoren Trg slobode u Tuzli. Ovaj trg predstavlja najveći trg u Bosni i Hercegovini i važan je simbol grada. Projekt uređenja započeo je u avgustu 2008. godine, a Općina Tuzla je uložila više od 2,5 miliona maraka u njegovu realizaciju.

Dizajn i simbolika Trga slobode

Trg slobode krasi velika fontana, čiji su vanjski zidovi ukrašeni ornamentima stećaka. Osim fontane, na trgu se nalazi i skulptura koja simbolizira stećak. Na mermernim pločama ispod skulpture nalaze se uklesani epitafi sa srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika.

Historijski značaj Trga slobode

Na Trgu slobode se nalaze i druge znamenitosti, uključujući Čaršijsku džamiju i česmu iz osmanskog doba. Ovaj trg okuplja simbole iz svih povijesnih perioda Tuzle. Tu se može vidjeti i zgrada baroka iz perioda austrougarske uprave, a uz trg se nalaze objekti iz savremenog doba.

Utjecaj na zajednicu

Otvaranje Trga slobode značilo je povratak gradske zajednice, čime je stvarno obogaćen društveni i kulturni život Tuzle. Ovaj trg postao je mjesto okupljanja građana i simbol otpora i slobode.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -