Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBosanskohercegovački punjač za električne automobile uskoro na evropskom tržištu

Bosanskohercegovački punjač za električne automobile uskoro na evropskom tržištu


Prvi punjač za električne automobile u BiH

Tim od deset mladih stručnjaka iz kompanije E387 radi na razvoju prvog bosanskohercegovačkog punjača za električne automobile. Ovaj inovativni punjač spreman je za inozemno tržište.

Certifikacija prema najvišim standardima

Arslan Hajdarević, predstavnik kompanije, ističe da su trenutno u fazi kompletiranja certifikacije. Cilj im je dobiti certifikat koji bi ih učinio jedinima u BiH s ovim nivoom kvaliteta te među deset firmi u Evropi. Nakon završetka certifikacije, planiraju postavljanje punjača širom Evrope.

Rast tržišta punjača u Evropi

Hajdarević navodi da je potražnja električnih punjača u Evropi ogromna. Trenutno je potrebno tri miliona punjača dok BiH ima manje od 300. U poređenju, Švicarska ima više od 7.000 stanica za punjenje.

Ekološki cilj i podrška lokalnoj proizvodnji

Kako bi se smanjilo zagađenje u BiH, E387 planira proizvodnju punjača s lokalnim komponentama. Hajdarević ponosno ističe da su svi dijelovi proizvedeni u BiH. Ovo je projekt koji traje tri godine i rezultat je usavršene verzije punjača.

Obrazovanje o očuvanju prirode

Novi punjači sadrže napredne senzore i višejezičnu podršku, što ih čini pogodnim za izvoz. Cilj kompanije je podići svijest o očuvanju prirode i ekološkim standardima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -