Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMinimalno 27 novih gradonačelnika i načelnika na lokalnim izborima

Minimalno 27 novih gradonačelnika i načelnika na lokalnim izborima

Preliminarna lista kandidata predstavlja značajne promjene u općinama i gradovima širom Bosne i Hercegovine. Prema podacima koje je objavila Centralna izborna komisija (CIK), najmanje 27 općina i gradova će na lokalnim izborima dobiti nove načelnike i gradonačelnike.

Razlozi promjena

Neka od trenutnih lica nisu se našla na listi kandidata zbog optužnica, dok je u Oštoj Luci načelnik preminuo. U Velikoj Kladuši, izmjenama Izbornog zakona, zabranjena je kandidatura ratnom zločincu Fikretu Abdiću.

Kandidati i stranke

U Velikoj Kladuši Laburisti su predložili Amira Đogića umjesto Abdića. On će se suočiti s brojnim protukandidatima, uključujući Borisa Horvata i Adisa Džanića. U Krupi na Uni, konkurencija za nasljednika Mladena Kljajića uključuje Gojka Kličkovića i Milorada Kovačevića.

Promjene u velikim strankama

SNSD je odlučio ne kandidirati Radenka Reljića u Bosanskoj Dubici, dok je SDA zamijenila načelnika Sanskog Mosta. Farisa Hasanbegovića će naslijediti Mensur Seferović zbog podignute optužnice.

Ostale promjene

U Srebrenici, Mladen Grujičić neće biti kandidat, a umjesto njega dolazi Miloš Vučić. Na području Kantona Sarajevo, SDA se odlučila na izmjene u Ilijašu i Hadžićima, gdje su novi kandidati Eldar Čomor i Nermin Hodžić.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -