Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBijele rode se okupljaju u Ramićima, ali suočavaju se s opasnostima

Bijele rode se okupljaju u Ramićima, ali suočavaju se s opasnostima

U posljednjim danima, Ramići su postali privremeni dom za bijele rode (Ciconia ciconia L.). Ovde se masovno okupljaju ptice prije svoje seobe. Prema saopćenju Ornitološkog društva “Naše ptice”, trenutno je više od stotinu ptica na ovom području.

Međunarodni cenzus bijele rode

Ove godine, tokom 8. Međunarodnog cenzusa, registrovano je 85 lokacija gnježđenja. Također, evidentirano je 260 izleglih mladih. Ipak, situacija u Ramićima je zabrinjavajuća. Trenutno su problem električni vodovi i stubovi koji nisu prilagođeni pticama.

Stravična sudbina ptica

U tom području, mnoge rode svakodnevno stradavaju od strujnog udara. Ornitološko društvo upozorava da je na jednom mjestu zabilježeno 10 leševa stradalih ptica. Ove ptice predstavljaju potencijalni izvor zaraze.

Nedostatak adekvatne zaštite

Članovi Društva ističu da nema timova koji bi djelovali na najkritičnijim lokacijama. Njihovi kapaciteti su limitirani, a nadležni se ne angažuju na rješavanju problema. Osim toga, mnoge povrijeđene jedinke ostaju bez pomoći.

Bosna i Hercegovina i AEWA deklaracija

Iako je Bosna i Hercegovina inicirala više puta, i dalje nije potpisala AEWA deklaraciju. Ova deklaracija postavlja obavezu zaštite migratornih vrsta, ali za sada bez konkretne akcije u našoj zemlji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -