Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHTrojka pod pritiskom: Vijeće ministara BiH ili podrška rušiteljima?

Trojka pod pritiskom: Vijeće ministara BiH ili podrška rušiteljima?

U proteklih nekoliko dana, eksperti iz političkog bloka Trojka pokušavaju ubijediti građane Bosne i Hercegovine da je Plan rasta ključan za ekonomiju i evropske integracije. Ove tvrdnje, međutim, na meti su kritika stranke NES, koja tvrdi da se radi o prevari.

Kritike na račun Plana rasta

Iz NES-a su saopćili da je detaljna analiza Plana rasta pokazala njegovu štetnost za BiH. Ova stranka sumnja da ovaj dokument služi za podršku Miloradu Dodiku i rušenje državnih institucija. Kazali su da se bošnjački predstavnici u Vijeću ministara suočavaju s teškim optužbama zbog podrške kontroverznim mjerama.

Mjere koje ugrožavaju suverenitet

NES tvrdi da su ključne mjere za odbranu BiH izbačene na zahtjev Republike Srpske. Ove mjere, smatraju, su suština pravne sigurnosti i vladavine prava u zemlji. U konkretnom slučaju, riječ je o Zakonu o tehničkim propisima RS, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Pravni haos i potencijalne posljedice

Prihvatanje spornog zakona stvara pravni haos, tvrde iz NES-a. Rušenje unutrašnjeg tržišta i jedinstvenog ekonomskog prostora dodatno će otežati ekonomski rast. U tom okruženju, kontradiktorne pravne norme mogu dovesti do povećanog kriminala i korupcije, što će na kraju rezultirati isisavanjem sredstava iz ovog plana u privatne džepove.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -