Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHTragična Smrt Rijada Heldovca i Humanost Njegove Porodice

Tragična Smrt Rijada Heldovca i Humanost Njegove Porodice

Dženaza tragično preminulom Rijadu Heldovcu iz Zavidovića održat će se danas u 17.15 sati ispred gradske džamije. Nakon klanjanja, tijelo će biti sahranjeno na mezarju u Žišcima.

Saobraćajna nesreća i posljedice

Rijad je preminuo prije dva dana od posljedica povreda koje je zadobio u teškoj saobraćajnoj nesreći. Ova tragedija ostavila je veliku bol u njegovoj porodici, koja se sastoji od oca Vahidina, majke Mersihe, kao i brata i sestre.

Humanost porodice donora

Unatoč ogromnoj boli, Rijadova porodica odlučila je donirati njegove organe. Ova plemenita odluka omogućila je spašavanje života drugim osobama. Donirani su njegovo srce i oba bubrega.

Postupak eksplantacije

Multiorganska eksplantacija obavljena je u saradnji medicinskih timova iz KCU Sarajevo i Kantonalne bolnice Zenica. Koordinator za transplantaciju bio je Senad Čaušević, a zamjenica koordinatora Nermina Rizvanović.

Prva transplantacija srca u Bosni i Hercegovini

Transplantacija srca izvršena je pod vođstvom Nermine Granov, dok su bubrezi transplantirani na Klinici za urologiju KCUS-a u režiji Osmana Hadžiosmanovića. Postoperativni tok transplantiranih pacijenata za sada protiče uredno.

Zahvalnost medicinskim timovima i MUP-u ZDK-u

Menadžment Kantonalne bolnice Zenica izrazio je zahvalnost porodici donora na njihovoj humanosti. Takođe, uputili su zahvalnost medicinskom timu na profesionalnom radu i MUP-u ZDK-a na podršci.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -