Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOperacija "Incitat": Četiri osobe uhapšene zbog sistemske korupcije

Operacija “Incitat”: Četiri osobe uhapšene zbog sistemske korupcije

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražit će pritvor za četvero uhapšenih u akciji SIPA-e pod nazivom “Incitat”. Uhapšeni su Ibro Berilo, Adis Mulaosmanović, njegova sestra Edina Džigal i pomoćnica Berila, Nađa Milišić.

Sumnje na sistemsku korupciju

Ovi pojedinci su osumnjičeni za sistemsku korupciju i pranje novca. Ibro Berilo se također tereti za zloupotrebu položaja. Tim oko Berila bio je pod posebnim istražnim radnjama tokom posljednja dva mjeseca. Njihovi mobiteli su prisluškivani kako bi se prikupili dokazi o nezakonitim radnjama vezanim za državno zemljište na Bjelašnici.

Dozvola za gradnju u zamjenu za apartman

Prema informacijama, Berilo je Mulaosmanoviću omogućio dozvolu za gradnju hotela “Aroma” na Bjelašnici. U zamjenu, dobio je apartman 25 kao poklon, što je pokušao sakriti. Zvanično, apartman se vodi na firmu “Aroma”, koja pripada Mulaosmanoviću. Berilo je dogovorio fiktivnu kupovinu apartmana kako bi prikrio tragove.

Finansijska šteta i umiješanost “Sarajevošuma”

Tužilaštvo KS sumnjiči Berila za finansijsku štetu od oko 3.255.000 KM. To je rezultat krčenja šuma i eksproprijacije zemljišta. Berilo je, navodno, zloupotrijebio Zakon o eksproprijaciji, pretvarajući državno šumsko zemljište u privatne posjede.

Nermin Demirović pod sumnjom

Kao ključna figura u ovom skandalu se pojavljuje bivši direktor “Sarajevošuma”, Nermin Demirović. On će se, putem svog advokata, predati policiji SIPA.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -