Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSjećanje na Irfana Ajanovića: Život posvećen poeziji i borbi za pravdu

Sjećanje na Irfana Ajanovića: Život posvećen poeziji i borbi za pravdu

Irfan Ajanović, rođen u Žepču 1942. godine, ostavio je značajan trag u hrvatskoj kulturi i politici. Njegov put počinje završetkom gimnazije u Zavidovićima, a nastavlja se na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

Umjetnička karijera i doprinos muzici

Prije izbijanja rata u Bosni i Hercegovini, Ajanović je bio posvećen poeziji. Njegove pjesme su se redovno objavljivale u raznim časopisima. Također, bavio se muzikom, a njegovo stvaralaštvo interpretirali su mnogi izvođači narodne muzike, čime je dodatno obogatio glazbenu scenu.

Politička aktivnost i sudbina tokom rata

Početkom devedesetih, Ajanović se pridružio Stranci demokratske akcije (SDA). Bio je aktivan na Osnivačkoj skupštini stranke u Sarajevu. U februaru 1991. godine izabran je za potpredsjednika Saveznog parlamenta SFRJ. Također, obnašao je funkciju u Republičkoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Zarobljeništvo i patnje tokom agresije

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Ajanović je doživio strašne trenutke. Prvi put je zarobljen 30. juna 1993. godine, zajedno s pripadnicima Armije RBiH. Nakon zarobljavanja, prebačen je u logor u Tesliću, gdje je proveo 51 dan, a zatim je prebačen kroz nekoliko logora, uključujući Banja Luku, Bosanski Novi i Doboj.

Ajanovićeva borba za pravdu i slobodu kroz umjetnost i politiku ostaje inspiracija za mnoge. Njegova nasljeđa mulja bogatu povijest Bosne i Hercegovine, čime se zauvijek ocrtava u srcima građana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -