Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNeophodno Ograničiti Mandate Načelnika: NiP Ukazuje na Problematiku Lokalne Vlasti

Neophodno Ograničiti Mandate Načelnika: NiP Ukazuje na Problematiku Lokalne Vlasti

Stranka Nove pravde (NiP) istaknula je potrebu za ograničavanjem mandata načelnika općina u Bosni i Hercegovini. Ova izjava dolazi kao reakcija na hapšenje Ibrahima Hadžibajrića, bivšeg načelnika Općine Stari Grad. NiP smatra da su ovakvi događaji pokazali potrebu za promjenama u zakonodavstvu.

Ograničenje Mandata kao Rješenje

U skladu sa demokratskim praksama, NiP tvrdi da bi mandati načelnika trebali biti ograničeni na dva uzastopna mandata. “Demokratski svijet obično propisuje ograničenje na osam ili deset godina. Ustav BiH već ograničava mandate članovima Predsjedništva na dva uzastopna mandata”, navode iz stranke.

Opasnost od Lokalne Moći

NiP upozorava da neograničavanje mandata može dovesti do stvaranja “lokalnih moćnika i šerifa”. Dugo vladanje može rezultirati gubitkom veze sa građanima i zloupotrebom javne imovine. Primjeri iz Starog Grada i Trnova pokazuju kako ti moćnici često osnivaju vlastite stranke koristeći resurse općine koju upravljaju.

Primjeri iz BiH

NiP podsjeća i na primjere iz Cazina i općine Novi Grad u Sarajevu, gdje su načelnici na vlasti dugi niz godina. Ove situacije dodatno naglašavaju potrebu za reformom trenutnog sustava. Bez promjena, općinske vlasti riskiraju postati izolirane od stvarnih potreba građana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -