Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHVedad Ibišević: Legenda o kojoj se i dalje priča

Vedad Ibišević: Legenda o kojoj se i dalje priča

Na današnji dan, 1984. godine, rođen je Vedad Ibišević, bivši fudbaler i reprezentativac Bosne i Hercegovine. Trenutno, Ibišević je pomoćnik trenera berlinske Herte.

Rani život i fudbalski počeci

Ibišević je 2000. godine s porodicom preselio iz Tuzle u Švicarsku. Poveo se ka Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije St. Louisu. Prve fudbalske korake napravio je u Zmaju od Bosne, tokom takmičenja u Premijer ligi BiH.

Uspon na fudbalskoj sceni

Nakon preseljenja, igrao je za FC Baden i Saint Louis Billikens. U prvoj sezoni u Americi zabio je 18 golova, što mu je donijelo titulu novajlije godine. Njegov talent brzo je prepoznat, a trener PSG-a Vahid Halilhodžić doveo ga je u Evropu.

Karijera u Evropi

U početku je igrao malo, ali je ubrzo postao ključna figura u timu. Ibišević se pridružio klubovima poput Dižona, Alemmanije i TSG 1899 Hoffenheim. U januaru 2012. potpisao je za VfB Stuttgart, a 2015. godine prelazi u Hertu BSC.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine

Debituje za reprezentaciju 2007. godine. Prvi gol postigao je protiv Grčke, a značajne trenutke imao je tokom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu. Ibišević je postigao prvi gol za BiH na Svjetskom prvenstvu.

Iako se povukao iz aktivnog igranja, njegovo nasljeđe i dalje živi. Vedad Ibišević ostaje neizbrisiv trag u povijesti bosanskohercegovačkog fudbala.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -