Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHDodik tvrdi da RS funkcioniše bez problema, ali upozorava na djelovanje SAD-a

Dodik tvrdi da RS funkcioniše bez problema, ali upozorava na djelovanje SAD-a

U svom posljednjem javnom istupu, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uvjerava javnost da entitetske institucije djeluju bez ikakvih problema. Međutim, priznao je da se suočavaju s izazovima koje pripisuje djelovanju Sjedinjenih Američkih Država.

Dodik o problemima u institucijama

Dodik nije precizirao koje konkretne izazove ima na umu, ali je naveo da postoji “organizirana, neobjavljena aktivnost SAD-a” s ciljem da onemogući rad institucija Republike Srpske. Prema njegovim riječima, cilj je prikazati RS kao entitet koji se suočava s problemima.

Načini finansijske pomoći SAD-a

U obrani svojih tvrdnji, Dodik je istakao da će penzije za ovaj mjesec biti isplaćene prije zakonskog roka, naglašavajući stabilnost u sistemu. Ovaj mjesec, Ambasada SAD-a je podsjetila na svoju kontinuiranu podršku Bosni i Hercegovini.

Finansijska pomoć od SAD-a

Prema informacijama iz Ambasade, SAD su uložile više od dvije milijarde dolara u Bosnu i Hercegovinu od završetka rata 1995. godine. Od tog iznosa, 638 miliona dolara je usmjereno ka Republici Srpskoj.

Ove finansijske antirefleksije uključuju podršku u oblastima poput ekonomije, zdravstva i obrazovanja. Ova sredstva su doprinijela unapređenju demokratije, ljudskih prava i sigurnosti u RS-u.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -