Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPovećane naknade za demobilizirane branitelje i njihove porodice u Federaciji BiH

Povećane naknade za demobilizirane branitelje i njihove porodice u Federaciji BiH

U Federaciji BiH na snagu su stupile izmjene zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica. Također su izmijenjeni zakoni o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja, te o pravima branilaca. Ove izmjene donose povećane novčane naknade za pripadnike boračke populacije, koje će biti isplaćene u septembru.

Usklađivanje osnovice za obračun naknada

Izmjene ovih zakona usklađene su sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju. Osnovica za obračun boračkih naknada sada se izračunava po novim pravilima. Prema riječima Nedžada Lokmića, federalnog ministra za pitanja boraca, naknade će biti povećane za 4,75 posto od jula do decembra 2024. godine, a ukupno povećanje za 2024. godinu iznosit će 6,55 posto.

Prava djece šehida i poginulih branilaca

Novim izmjenama omogućeno je djeci šehida i poginulih branilaca, čija nesposobnost je nastala do 15. godine, da koriste pravo na porodičnu invalidninu. Ova promjena je dobila podršku predstavnika boračkih udruženja.

Finansijska sredstva za realizaciju zakona

Za realizaciju ovih izmjena predviđeno je povećanje budžeta. Tako će se za Zakon o demobilisanim braniteljima izdvojiti 800.000 KM, dok su ostalim zakonima također dodijeljena značajna sredstva. Predsjednica Federacije, Lidija Bradara, potpisala je ukaz o proglašenju zakona, koji su odmah nakon objave u Službenim novinama stupili na snagu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -