Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHHDZ BiH osudio postavljanje spomenika generalu Mehmedu Alagiću

HDZ BiH osudio postavljanje spomenika generalu Mehmedu Alagiću

Predstavnici HDZ-a BiH, koji čine većinu u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, oštro su osudili otvaranje spomenika ‘General Mehmed Alagić – Ljiljan Ljuta greda’ na Vlašiću. Podizanje spomenika, kako naglašavaju, predstavlja direktno ponižavanje hrvatskih žrtava, posebno onih u Središnjoj Bosni.

Optužbe na račun general Alagića

Mehmed Alagić, optuženik za ratne zločine, ponovo se našao u centru pažnje. Predstavnici HDZ-a smatraju da su zločini koje su počinili on i njegovi vojnici, uključujući ritualna ubistva, nedopustivi. Također, skreću pažnju na oskrnavljenje kulturnih i vjerskih objekata tijekom rata u ovoj regiji.

Uloga Željka Komšića

Osim spomenika, posebno im je smetala prisutnost člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, na ovom događaju. HDZ ga je optužio da se rugao hrvatskim žrtvama sudjelovanjem u proslavi koja bi, po njima, trebala biti osuda zločina.

Poziv na reakciju međunarodnih predstavnika

U saopćenju su pozvali međunarodne predstavnike da reagiraju na ovakve događaje, ističući kako je potrebno osigurati jednake standarde prilikom vrednovanja ratnih zločina. Smatraju da bez toga neće biti moguće graditi trajni mir i suživot u BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -