Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSAD Nastavljaju Podršku Bosni i Hercegovini, Uključujući Republiku Srpsku

SAD Nastavljaju Podršku Bosni i Hercegovini, Uključujući Republiku Srpsku

Prema informacijama iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, ova zemlja je od 1995. godine ravnomjerno podržala Bosnu i Hercegovinu. Ukupna pomoć iznosi više od dva milijarde dolara, od čega je 638 miliona dolara namijenjeno Republici Srpskoj (RS).

Podrška Različitim Oblastima

SAD su kroz ovu pomoć obuhvatile razne oblasti uključujući ekonomiju, zdravstvo, sigurnost, energiju, poljoprivredu, ljudska prava, obrazovanje, demokratiju i pravosuđe. Ambasada je istaknula koliko je novca uloženo u svaku od ovih oblasti kako bi se unaprijedili uvjeti života u RS-u.

Posebne Inicijative u Ekonomiji

Nakon okončanja rata, ključni fokus bio je na jačanju bankarskog sistema. SAD su pomogle Agenciji za bankarstvo RS kako bi se stabilizovale financijske institucije. Trenutna podrška uključuje reforme finansijske i porezne politike.

Humanitarna Pomoć u Zdravstvu

U oblasti zdravstva, američka pomoć se nije smanjila ni tijekom pandemije COVID-19. Značajno su doprinijeli deminiranju teritorija, što dodatno potvrđuje opredijeljenost SAD-a za poboljšanje sigurnosnih i zdravstvenih uvjeta.

Poboljšanje Energetske Učinkovitosti

Za energetsku efikasnost, SAD su izdvojile osam miliona dolara. Ova sredstva će pomoći u modernizaciji energetskih sistema u RS-u, čime se također potiče održivi razvoj.

Podrška Poljoprivredi

SAD su također omogućile poljoprivrednicima u RS-u profesionalizaciju i modernizaciju njihovih aktivnosti. Ova podrška izuzetno je važna za ekonomski oporavak regije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -