Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNačelnik Trnova Ibro Berilo uhapšen u akciji "Incitat"

Načelnik Trnova Ibro Berilo uhapšen u akciji “Incitat”

Hapšenje i izborna kandidatura

Načelnik Općine Trnovo, Ibro Berilo, uhapšen je u okviru akcije “Incitat” koju provodi Agencija za istrage i zaštitu BiH. Berilo je kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) na predstojećim lokalnim izborima u oktobru. Iako je uhapšen, trenutno nema zakonskih prepreka za njegovu kandidaturu.

Presumpcija nevinosti i izborni zakon

Prema zakonu, presumpcija nevinosti se mora poštovati. Specijalista za izborno pravo, Vehid Šehić, pojašnjava da mandati izabranih zvaničnika prestaju samo ukoliko dobiju kazne zatvora od šest mjeseci ili duže. U ovom slučaju, radi se o pretkrivičnom postupku.

Politička praksa i odgovornost

Šehić naglašava da je u prošlosti praksa bila da funkcioneri podnose ostavke samo nakon potvrđivanja optužnice. Međutim, u posljednje vrijeme standardi su se promijenili. U većini zapadnoevropskih zemalja, zvaničnici odmah ostavljaju funkcije zbog moralne odgovornosti.

Neosnovana odgovornost u BiH

Nažalost, situacija u Bosni i Hercegovini se razlikuje. Nedostatak osjećaja odgovornosti i morala među političarima doprinosi ovakvim situacijama. Šehić smatra da bi, u uređenom društvu, odmah dali ostavke u ovakvim slučajevima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -