Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHIbro Berilo pod istragom: Mogućnost hapšenja zbog sistemske korupcije

Ibro Berilo pod istragom: Mogućnost hapšenja zbog sistemske korupcije

Ibro Berilo, načelnik Općine Trnovo, trenutno se nalazi na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), gdje čeka odluku tima ljekara. Ova situacija nastala je nakon njegovog javljanja zbog povišenog šećera. Iako se njegov zdravstveni status prati, pažnja javnosti usmjerena je na istragu koju vodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Istraga o korupciji i pranju novca

Tužilaštvo sumnjiči Berilu za sistemsku korupciju i pranje novca. Prema informacijama, na računima osumnjičenih, uključujući Berilovu suprugu i druge, pronađeno je više stotina hiljada konvertibilnih maraka. Ovi iznosi nisu prijavljeni Uredu za borbu protiv korupcije, što predstavlja ozbiljno kršenje propisa.

Veze sa gradnjom na državnom zemljištu

Dodatno, sumnja se da je Berilo od Mulaosmanovića dobio apartman na poklon. U zamjenu, pomogao je u izgradnji hotela na zemljištu na kojem je bila zabrana raspolaganja. Ova informacija otkriva složenu mrežu potencijalne korupcije i zloupotrebe položaja.

Širenje istrage

Istraga je tek na početku, a izvor blizak SIPA-i navodi da se akcija može proširiti na više osoba, uključujući članove Vlade Kantona Sarajevo. Pitanje je tko je odobrio gradnju na Bjelašnici, a istražne mjere se nastavljaju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -