Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHVlasti u BiH: Krivica za propuštene fondove na mnogim stranama

Vlasti u BiH: Krivica za propuštene fondove na mnogim stranama

U posljednjim analizama o finansijskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, jasno je da najveća odgovornost leži na domaćim vlastima. Prema saznanjima, BiH je jedina država u regionu koja nije dobila prvu tranšu iz Plana rasta, što iznosi 70 miliona eura.

Premijeri kantona pod lupom

Premijeri četiri kantona, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Srednjobosanskog i Unsko-sanskog, poslali su “uslovnu saglasnost” na nacrt Reformske agende. Ovo su uradili svjesni upozorenja Vijeća ministara BiH. Njihov postupak se može smatrati glasom “protiv” planiranih reformi.

Odgovornost ministara iz Republike Srpske

Ministri iz Republike Srpske takođe snose odgovornost. Odbili su zahtjeve Evropske komisije, tvrdeći da određene mjere nisu usaglašene. Ovakav pristup dodatno otežava napredak BiH ka evropskim integracijama.

Koalicioni partneri i EU

Koalicioni partneri iz HDZ-a i Trojke su također odgovorni. Njihovo prihvatanje dokumenta bez adekvatne analize dodatno je zakompliciralo situaciju.

Evropska unija također snosi dio krivice za trenutnu situaciju. Njihovi propusti otvorili su vrata bh. političarima za neodgovorno ponašanje, umjesto da rade u interesu građana.

Opasnosti od vječnog odugovlačenja

Konstantno otvaranje šansi za politiku odugovlačenja predstavlja ozbiljan problem. Ovaj pristup umanjuje mogućnost odgovornosti i napretka naših građana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -