Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKontroverzni investitor Tihomir Brajković izazvao proteste u Dubrovniku

Kontroverzni investitor Tihomir Brajković izazvao proteste u Dubrovniku

U jeku turističke sezone, Dubrovčani su ovih dana glasno protestovali protiv poduzetnika Tihomira Brajkovića. Njegova namjera izgradnje objekta na parceli od 1120 kvadrata na Pločama uzburkala je duhove u gradu, gdje trenutno ima više turista nego stanovnika.

Tihomir Brajković i njegova graditeljska imperija

Brajković, koji se dosad nije eksponirao u medijima, vlasnik je kompanije Tibra – Pacific, koja se bavi građevinom i energetikom. Svoj poslovni uspjeh je stekao u Kiseljaku, odakle dolazi. Tokom rata, bio je vojnik HVO-a, a obitelj je počela s trgovanjem i ubrzo prelazila u građevinski sektor.

Problemi s gradnjom u Dubrovniku

Njegova namjera da izgradi objekat u Dubrovniku naišla je na otpor zbog toga što se na toj parceli nalaze rijetka stabla i priroda koju lokalni stanovnici žele očuvati. Aktivisti su ujedinjeni u protivljenju, ističući značaj zelene oaze u gradu gdje je svaki četvorni metar prostora iskorištava za stambene kvadrate.

Reakcija investitora i odgovor građana

Brajković je u intervjuu za Jutarnji list rekao da svi njegovi postupci slijede zakonske procedure. Iako se osjeća prozvanim, ne žali se na postupke građana. Poručuje da ako ljudi žele promjenu, neka pokrenu inicijative i peticije.

Građani su, s druge strane, uvjereni da se u Dubrovniku ponavlja scenario s gradnjom u Sarajevu, gdje je zbog sličnih razloga došlo do prosvjeda i blokada.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -