Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOktobarski izbori: 12 kandidata osigurava mandate bez konkurencije

Oktobarski izbori: 12 kandidata osigurava mandate bez konkurencije

Na predstojećim oktobarskim izborima u Bosni i Hercegovini, čak 12 kandidata za načelnike i gradonačelnike obezbijedilo je svoje pozicije bez borbe. Preliminarne liste pokazuju da se u ovim općinama prijavio samo jedan kandidat za poziciju prvog čovjeka općine.

Dominacija stranaka

Ovo su općine u kojima dominiraju određene stranke, a opozicija se nije usudila ući u borbu koja je već unaprijed izgubljena. Od 12 navedenih kandidata, devet su aktuelni načelnici i gradonačelnici, dok se tri općine odlučile za promjene.

Osigurani mandati

HDZ BiH osigurava šest pozicija, dok SDA i SNSD imaju po tri. Tri mandata SDA dobit će trenutni nositelji pozicija. Mersudin Nanić iz Bužima, Tajib Muminović iz Teočaka i Đemal Memagić iz Olova nastavljaju svoje mandate.

Novi načelnici i promjene

U Istočnom Novom Sarajevu, aktualni načelnik Jovan Katić nastavlja svoju vladavinu, dok gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić ostaje na čelu općine. U Trnovu, Miroslav Bjelica će naslijediti Dragomira Gagovića.

Na Kupresu, novi načelnik postaje HDZ-ov Danko Jurič, dok će u Kreševu Boris Marić zasjeći na poziciju Renata Pejaka. Dodatno, HDZ-ovi Ante Begić, Vedran Markotić, Dragan Jurković i Andrija Šimunović ostaju na pozicijama gradonačelnika ili načelnika općina Posušje, Ljubuški, Neum i Ravno.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -