Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSpomenik herojima: Otvoren monument na Ljutoj gredi u Travniku

Spomenik herojima: Otvoren monument na Ljutoj gredi u Travniku

Na Ljutoj gredi u Travniku danas je otkriven spomenik visine 17,4 metra, u čast herojskim borbama Armije Republike Bosne i Hercegovine. Načelnik Travnika, Kenan Dautović, naglasio je važnost ovog trenutka za lokalnu zajednicu.

Prisutnost važnih zvaničnika

Otvaranju spomenika prisustvovali su brojni javni zvaničnici, uključujući člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića. Uz njih, tu su bili načelnik Dautović, predsjednik Udruženja 306 Bila Munir Karić i ministar za boračka pitanja KS, Omer Osmanović.

Povod manifestacije

Ova manifestacija organizovana je u čast oslobođenja planine Vlašić, koja se smatra jednom od najvećih vojnih pobjeda Armije RBiH. Organizatori su istaknuli cilj očuvanja sjećanja na herojske borbe i pobjede iz toga vremena.

Hercegovačko naslijeđe Alagića

Jedna od ključnih figura ovog događaja bio je rahmetli Alagić, bivši komandant 3. i 7. korpusa Armije RBiH. Nakon rata, postao je prvi načelnik Sanskog Mosta, a preminuo je 2003. godine.

Manifestacija privlači sve veći broj posjetitelja svake godine. Time se čuva sjećanje na značajne trenutke u historiji naše zemlje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -