Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHObilježena 32. godišnjica Bitke za Famos: Počast šehidima i poginulim borcima

Obilježena 32. godišnjica Bitke za Famos: Počast šehidima i poginulim borcima

U Lasici i Hrasnici su, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, obilježene 32. godišnjice Bitke za Famos. Ova bitka se odigrala u uvjetima višestrukih izazova i života je izgubilo 26 heroja iz 104. motorizovane brigade, kasnije poznate kao Četvrta viteška motorizovana brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Počast herojima

Na dostojanstven način, članovi porodica šehida, prijatelji, saborci i komšije prisjetili su se važnosti ovog događaja. Delegacija Općine Ilidža, predvođena predsjedavajućim Tarikom Stambolićem, također je odala počast poginulim borcima.

Stambolićeve riječi odane zahvalnosti

Tariku Stamboliću nije bilo lako obratiti se okupljenima. Njegove riječi su bile pune emocija: „Oni najhrabriji su svojim životima platili našu slobodu. Zbog njih hodamo slobodno i njih nećemo zaboraviti.”

Novi simboli sjećanja

Stambolić je najavio da će najveći trg u Kantonu Sarajevo nositi ime Četvrte viteške motorizovane brigade, te da je u planu izgradnja novog spomen-obilježja. Ovo su načini izražavanja poštovanja prema herojima koji su branili domovinu.

Kulturno-historijski program

U prigodnom kulturno-historijskom programu učestvovali su polaznici vrtića Amel i Nur, kao i glumac Mirza Mušija. Svi prisutni su se tako i još jednom podsjetili na značaj bitke koja se desila prije 32 godine.

Među poginulim borcima nalaze se imena poput Ferida Kahvića, Safeta Tokovića, Nidhada Merdžanića i mnogih drugih, čija su imena urezana u kolektivnu svijest ovog naroda.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -