Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHHelikopteri Oružanih snaga BiH lokalizovali požar kod Žepča

Helikopteri Oružanih snaga BiH lokalizovali požar kod Žepča

Helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine jučer su uspješno lokalizovali požar u općini Žepče. Ovaj požar bio je aktivan proteklih dvije sedmice, a potvrdio je to direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, Džavid Aličić.

Uzrok požara i izazovi gašenja

Požar je započeo 14. jula usljed udara groma koji je zapalio nisko rastinje na desnoj obali rijeke Ograjine. Situacija je bila dodatno otežana zbog nepristupačnog terena, te nije bilo moguće fizički prići mjestu požara.

Uloga helikoptera i pomoć lokalne zajednice

Kiša je u međuvremenu pomogla u lokalizaciji požara, međutim od 28. jula došlo je do ponovnog aktiviranja požara. Ovaj put požar se naglo proširio na površinu od 35 hektara, prelazeći sa prizemnog na požar u krošnjama.

Zbog povećane opasnosti, Oružane snage BiH su se uključile u gašenje požara helikopterima. Njihova intervencija bila je ključna za gašenje vatre, koja je na kraju uspješno ugašena.

Angažman vatrogasnih službi i lokalnog stanovništva

Također, u gašenju požara proteklih dana bili su angažovani i pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Žepče, Dobrovoljno vatrogasno društvo Žepče, radnici ŠPD “Zavidovići” te lokalno stanovništvo. Njihova međusobna suradnja znatno je doprinijela brzom rješavanju ovog problema.

Ova situacija ističe važnost promptne reakcije svih uključenih, kao i značaj helikopterske pomoći u borbi protiv požara.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -