Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPravna hronika razmatra izazove slobode medija i pravne norme u regionu

Pravna hronika razmatra izazove slobode medija i pravne norme u regionu

U novom izdanju “Pravne hronike”, objavljeni su važni nalazi o presudi Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) u slučaju medija B92 protiv Srbije. Ova presuda ističe značaj slobode medija i prava novinara na slobodu izražavanja.

Presuda ESLJP i njen značaj

Tokom 2011. godine, novinari B92 izvještavali su o nabavci vakcina protiv virusa AH1N1. Z.P., tadašnja pomoćnica ministra zdravlja, bila je među osumnjičenima za zloupotrebu službenog položaja. Naredne godine, Z.P. pokreće sudski postupak protiv B92 koji završava u njen korist. Domaći sudovi obavezali su B92 da isplati naknadu nematerijalne štete i ukloni članak sa portala.

Izazovi slobode medija u Srbiji

ESLJP je odlučio da je Srbija prekršila pravo novinara na slobodu izražavanja. Informacije koje je objavio B92 ocijenjene su kao od javnog interesa. Ovaj slučaj predstavlja samo jedan od brojnih izazova s kojim se novinari suočavaju u Srbiji i regionu.

Fokus na femicid i nove tehnologije

Elma Veledar Arifagić, glavna urednica “Pravne hronike”, napominje kako časopis pruža uvid u ključne pravne teme, uključujući i fenomene femicida. Također, obrađene su i upotreba digitalnih dokaza i međunarodna pravna pomoć u borbi protiv organizovanog kriminala.

U novom izdanju, čitatelji su upoznati s razvojem sudske prakse u BiH, uključujući i aktivnosti VSTV BiH usmjerene ka jačanju transparentnosti pravosudnog sistema.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -