Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHDodik: "Oluja" je genocid u kontinuitetu

Dodik: “Oluja” je genocid u kontinuitetu

Tokom obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u akciji “Oluja”, Milorad Dodik iznio je teške optužbe. On je rekao da su Srbi kroz historiju svjedočili kolone stradanja i progona.

Genocid u kontinuitetu

Na skupu u kojem se prisjećao tragedija srpskog naroda, Dodik je istakao da je pražnjenje Hrvatske bilo plansko. “To je bio genocid u kontinuitetu,” naglasio je. Dodik je podsjetio prisutne na dogovor da se zajednički obilježavaju važni datumi iz prošlosti kako bi se sačuvalo sjećanje.

Nacionalna sjećanja

On je rekao kako grobovi podsjećaju na tugu, dok su spomenici stradanja često doživljeni kao pokušaji poniženja. Dodik je istaknuo, “Naši grobovi nas podsjećaju na tugu.” Ovo su riječi koje jasno ukazuju na bol i traumu koja je ostala u srcima mnogih.

Demografske promjene i sjećanja na prošlost

U Bihaću je, prema riječima Dodika, 1939. godine živjelo 57 posto Srba, dok danas taj broj iznosi samo 35 procenata. On je upitao: “Koji je to zločin?” te dodao da to predstavlja genocid u kontinuitetu. Dodik je povezao to sa onim što su ustaše radile tokom rata, govoreći o sličnostima sa događanjima devedesetih godina.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -