Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHLokalni izbori u BiH: Građani biraju načelnike, gradonačelnike i vijeća

Lokalni izbori u BiH: Građani biraju načelnike, gradonačelnike i vijeća

U Federaciji BiH održavaju se izbori za općinske načelnike, gradska i općinska vijeća. U Republici Srpskoj bira se gradonačelnike i odbornike. Nedavno je počela i kampanja za ove lokalne izbore.

Važnost lokalne zajednice

Mladen Mišurić Ramljak, predsjednik Saveza općina i gradova Federacije BiH, ističe kako građani moraju razumjeti važnost lokalne zajednice. Kvalitetan život ovisi o nadležnostima koje su Ustavom i zakonom prenesene na lokalne zajednice.

Izlaznost birača

Izlaznost na lokalnim izborima prije četiri godine iznosila je 50%, dok je u 2016. godini bila nešto viša sa 53,88%. Bivši član Centralne izborne komisije BiH, Vehid Šehić, naglašava da je izlaznost bila manja u odnosu na opće izbore, ali je značajno veća kada se posmatra lokalni nivo.

Teme kampanja

Političke kampanje često se oslanjaju na teme državnog nivoa, umjesto na lokalne probleme. Uključivanje građana u donošenje važnih odluka je ključno za razvoj lokalne zajednice. Kroz javne rasprave, građanima se pruža prilika da učestvuju u donošenju ključnih odluka.

Zaključak

Ovi izbori su prilika da građani utiču na vlastitu zajednicu. Kroz glasanje, svaki pojedinac ima mogućnost doprinijeti poboljšanju kvaliteta života u svom gradu ili općini.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -