Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPreliminarne izborne liste: Žene i dalje u manjini na izborima u BiH

Preliminarne izborne liste: Žene i dalje u manjini na izborima u BiH

Centralna izborna komisija BiH objavila je preliminarne izborne liste za predstojeće lokalne izbore. Ovi izbori, zakazani za 6. oktobar, ponovno ističu problem rodne ravnopravnosti u političkoj areni.

Rodna dominacija u političkim strukturama

Prema izvještaju UNDP-a, rodna dominacija je česta pojava u političkim strankama. Ova situacija rezultira nedovoljnim brojem žena na važnim pozicijama. Na posljednjim izborima, od 425 kandidata za načelnike i gradonačelnike, samo 29 su bile žene. Ostatak, čak 396, činili su muškarci.

Kandidatkinje na predstojećim lokalnim izborima

Ove godine, nekoliko žena pokušat će osigurati mjesto na čelu lokalnih zajednica. Izdvojeno je nekoliko kandidatkinja koje će se boriti za povjerenje građana na nadolazećim izborima. Među njima je Delila Šahinović, nezavisna kandidatkinja za načelnicu Velike Kladuše. Ona je dugogodišnja aktivistkinja, a ovo joj je prvi put da ulazi u politiku.

Očekivanja od izbora

Cilj ovih izbora je osnažiti prisutnost žena u političkoj sferi. Mnoge kandidatkinje otvoreno se zalažu za promjene koje bi donijele ravnotežu između spolova. Izborni rezultati će pokazati da li će se društvo pomaknuti prema većoj rodnoj ravnopravnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -