Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHVlast "iskasapila" budžet, hitna nabavka letjelica za gašenje požara

Vlast “iskasapila” budžet, hitna nabavka letjelica za gašenje požara

Budžetsko “kasapljenje” i posljedice

Aktuelna vlast je, prema riječima Šabanovića, ozbiljno narušila budžetske planove. On tvrdi da su stranke potpisnice amandmana na Budžet FBiH za 2023. godine potpuno iskasapile sredstva za nabavku letjelica. Umjesto planiranih 30 miliona KM, sredstva su preusmjerena na projekte u Kiseljaku i Novom Travniku.

Nepotrebni rebalans budžeta

Šabanović ističe ironičnost situacije kada je budžet morao biti rebalansiran već u julu 2023. godine zbog tehničkih neispravnosti amandmana. Posljedice ovakvih odluka su evidentne; požari su postali učestali, a sredstva za nabavku letjelica nedostaju. Njegova kritika usmjerena je na vlast koja, prema njegovom mišljenju, ne uzima dovoljno u obzir potrebe građana.

Poziv vlasti na akciju

Šabanović naglašava kako je neophodno odmah planirati sredstva za nabavku letjelica za gašenje požara. To se, smatra, posebno odnosi na Hercegovinu, koja je ljetos bila pogođena velikim požarima. On poziva vlasti da prestanu s “igranjem emocijama građana” i da hitno djeluju kako bi se spriječile slične situacije u budućnosti.

Rješenje umjesto prebacivanja odgovornosti

Na kraju, Šabanović poziva na konstruktivno rješenje problema. Prebacivanje odgovornosti ne doprinosi rješavanju trenutne situacije, ističe on. Ovaj apel dolazi usred stalnih kritika na adresu vlasti zbog lošeg upravljanja budžetskim sredstvima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -