Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHZaštita zdravlja na bazenskim kupalištima: Nadzor i preporuke

Zaštita zdravlja na bazenskim kupalištima: Nadzor i preporuke

Osnovni cilj nadzora bazenskih kupališta u Kantonu Sarajevo je zaštita zdravlja kupača i zaposlenika. Inspektori poduzimaju mjere za smanjenje zdravstvenih rizika na kupalištima. Stručna pomoć upraviteljima kupališta prioritetna je kako bi se osigurali sigurni uvjeti za sve posjetitelje.

Preventivne mjere sanitarnih inspektora

Inspektori će nastaviti s preventivnim radnjama radi sprječavanja povrede zakonskih propisa. Kontinuirano se prate uslovi koji mogu uzrokovati štetne posljedice za javnost. U okviru Pravilnika o sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima, osigurava se redovno uzorkovanje bazenske vode.

Laboratorijska ispitivanja i korektivne mjere

JU Zavod za javno zdravstvo vrši ispitivanje higijenske ispravnosti bazenske vode kao i stručni nadzor. U slučaju da voda predstavlja rizik za zdravlje, inspektori imaju obavezu poduzimanja hitnih mjera, uključujući privremenu zabranu korištenja vode. Korektivne mjere podrazumijevaju pražnjenje bazena te čišćenje i dezinfekciju.

Godisnja analiza i osiguranje kvaliteta

U skladu s propisima, bazenska voda se mora analizirati najmanje jednom sedmično tokom kupališne sezone. Sva analiza se provodi u laboratorijama JU Zavoda za javno zdravstvo, koji zatim dostavlja rezultate sanitarnoj inspekciji. Održavanje kvalitetne vode ključno je za sigurnost i zdravlje kupača.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -