Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHApel MUP-a HNK: Suzdržite se od loženja vatre na otvorenom

Apel MUP-a HNK: Suzdržite se od loženja vatre na otvorenom

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) izdaće apel građanima. Stručnjaci upozoravaju na povećan broj požara izazvanih ljudskim faktorom, poput paljenja vatre na otvorenom. Ove situacije su se dodatno pogoršale visokim temperaturama i nedostatkom padavina.

Povećan rizik od požara

Osim toga, suho rastinje predstavlja potencijalnu prijetnju. Mali izvor toplote može brzo izazvati požar koji se može proširiti i ugroziti imovinu i ljudske živote. Nedavna iskustva pokazuju da su mnogi požari nastali uslijed nepropisnog loženja vatre, spaljivanja korova i otpada.

Obaveza građana

Prema Zakonu o zaštiti od požara, svaki građanin dužan je reagovati pri uočavanju požara. Ako je moguće, požar treba ugasiti, a u protivnom, potrebno je odmah obavijestiti najbližu vatrogasnu jedinicu ili policiju. MUP HNK također naglašava ozbiljnost predviđenih kaznenih mjera za izazivanje požara.

Kaznene odredbe za izazivanje požara

Prema Kaznenom zakonu Federacije BiH, izazivanje požara može rezultirati zatvorskom kaznom od jedne do dvanaest godina. U slučajevima izazivanja opasnosti za život ljudi ili imovinu, predviđene su kazne od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Kako bi se spriječili daljnji incidenti, građani su pozvani na oprez i odgovornost prema prirodi i vlastitoj sigurnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -