Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPreliminarna lista kandidata za lokalne izbore: Politička lica s višim funkcijama

Preliminarna lista kandidata za lokalne izbore: Politička lica s višim funkcijama

Centralna izborna komisija objavila listu kandidata

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je preliminarnu listu kandidata za općinska vijeća, načelnike i gradonačelnike. Ovi lokalni izbori zakazani su za oktobar 2024. godine. Na listama se nalaze i političari s važnim funkcijama na državnom i entitetskom nivou.

Političari s visokim funkcijama na lokalnim izborima

Na listi za Doboj, nosilac liste je državni ministar Sevlid Hurtić, koji predvodi listu BH Zelenih i SDA. Pitanje ostaje kako će napustiti ministarstvo za ulazak u gradsko vijeće, što nosi manje moći.

Branislav Borenović nosi listu PDP-a u Banjoj Luci, dok Ilija Cvitanović nosi listu HDZ-a 1990 u Prozoru – Rami, i obojica su na značajnim pozicijama.

Ministri i federalni parlamentarci na listama

Među kandidatima su i dva federalna ministra. Kemal Hrnjić, ministar poljoprivrede, vodi listu NiP-a u Bihaću, dok Nediljko Rimac, ministar zdravstva, predvodi listu HDZ-a 1990 u Livnu.

Osim njih, na listama su i federalni parlamentarci. Vildana Bešlija nosi listu Naše stranke u Novom Sarajevu, dok Belma Kapo predvodi SDP-ovu listu za Općinsko vijeće Centar Sarajevo.

Zastupnici s lista za lokalne izbore

Zastupnici Predstavničkog doma FBiH također se natječu na lokalnim izborima. Sanela Klarić nosi listu Naše stranke u Novom Gradu, a Arnel Isak nosi listu stranke svog oca za Gradsko vijeće Zenice. Ostali koji se ističu su Damir Nikšić i Kristina Petrović na SDP-ovoj listi za Vogošću.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -