Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSDA Srebrenica Odbacuje Odluku o Smjeni Hamdije Fejzića i Apeluje na Međunarodnu...

SDA Srebrenica Odbacuje Odluku o Smjeni Hamdije Fejzića i Apeluje na Međunarodnu Zajednicu

Općinski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) iz Srebrenice najoštrije je osudio treniranje strogoće u progonu Bošnjaka. Ova izjava dolazi u svjetlu nedavne odluke aktuelnog načelnika i srpske većine u Skupštini općine Srebrenica.

Presuda Okružnog Suda

SDA podsjeća na presudu Okružnog suda u Bijeljini koja je poništila nelegalnu odluku Skupštine općine Srebrenica. Odluka je donesena u novembru 2023. godine, a tiče se smjene Hamdije Fejzića sa mjesta zamjenika načelnika.

Ignorisanje Sudskih Odluka

Iako je sud naložio vraćanje Fejzića na poziciju, to se nije dogodilo. Umjesto toga, srpska većina je ponovo smijenila Fejzića. Ovim činom pokazali su da na Bošnjake u lokalnoj zajednici nema mjesta.

Apel za Međunarodnu Pomoć

SDA je pozvala Međunarodnu zajednicu da prestane s licemjernom politikom prema žrtvama genocida. Prema njihovim riječima, dok su deklarativno uz žrtve, na terenu su ih prepustili onima koji su u julu 1995. godine donosili odluke o Bošnjacima.

Ova situacija stvara dodatne tenzije u Srebrenici i postavlja pitanja o pravima Bošnjaka u ovoj zajednici. Reakcije na odluke srpske većine i njihov stav prema presudama sudova mogli bi imati dalekosežne posljedice.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -