Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSindikat državnih službenika KS zahtijeva pomoć za ublažavanje ekonomskih posljedica

Sindikat državnih službenika KS zahtijeva pomoć za ublažavanje ekonomskih posljedica

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo zatražio je urgentno postupanje od Vlade Kantona Sarajevo. Ova urgencija se odnosi na Uredbu Vlade Federacije BiH o isplati pomoći od poslodavca.

Zahtjev za isplatu pomoći

U svom saopćenju, sindikat je podsjetio na zahtjev od 19. jula ove godine. Tada su tražili da se obezbijede sredstva iz Budžeta Kantona Sarajevo. Ova sredstva su namijenjena za isplatu pomoći svim državnim službenicima i namještenicima koji rade u organima državne službe.

Uredba Vlade Federacije BiH

Uredba koja je donijeta 18. jula 2023. godine uređuje pravo na isplatu pomoći. Cilj Uredbe je ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih rastom cijena osnovnih životnih namirnica.

Isplata pomoći može iznositi do maksimalnih 2.768 KM. Ova pomoć treba biti realizovana najkasnije do 31. decembra 2024. godine.

Urgencija sindikata

S obzirom na to da je prošlo više od 10 dana bez odgovora, sindikat traži pismeno očitovanje o ranijem dopisu. Ovakav zahtjev je upućen kako bi se osigurala realizacija pomoći i poboljšao status državnih službenika u Kantonu Sarajevo.

Sindikatski lideri se nadaju da će Vlada Kantona Sarajevo postupiti po Uredbi i prihvatiti njihov zahtjev.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -