Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHEpidemija u Zenici: Broj zaraženih raste, vakcinacija postaje prioritet

Epidemija u Zenici: Broj zaraženih raste, vakcinacija postaje prioritet

U posljednje dvije sedmice, broj zaraženih od morbila kontinuirano raste. Prije proglašenja epidemije, zaraženih je bilo 1.209. Danas, taj broj raste za približno 100 novih slučajeva sedmično.

Najugroženiji su Zenica i Kakanj

Ministrica zdravstva, dr. Salčinović, ističe da je najviše zaraženih evidentirano u Zenici. U ovom gradu je registrirano 628 slučajeva. Sljedeći po broju zaraženih je Kakanj sa 471 slučajem, a nakon njih slijedi Visoko s 200 zaraženih.

Manji brojevi u ostalim gradovima

U ostalim gradovima i općinama zabilježen je znatno manji broj zaraženih. Zavidovići su prijavili 73 slučaja, dok su Olovo, Vareš, Žepče, Breza, Tešanj i Usora imali manje od 10 zaraženih svaki.

Hospitalizacije u bolnici u Zenici

U Kantonalnoj bolnici u Zenici trenutno je hospitalizirano 10 osoba. Srećom, nitko od njih nije u kritičnom stanju. Ovo stanje naglašava potrebu za vakcinacijom.

Povećanje vakcinacije

Nakon proglašenja epidemije, primjećeno je povećanje broja vakcinacija. Prošle sedmice vakcinisano je 194 ljudi. Iako za ovu sedmicu nema konačnih podataka, očekuje se nastavak pozitivnog trenda.

Ministrica ističe da je vakcinacija ključna za postizanje kolektivnog imuniteta. Da bi se epidemija zaustavila, potrebno je 95 posto vakcinisanih u populaciji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -