Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPožari na jugu Bosne: Ljudski faktor i neodgovornost glavni uzroci

Požari na jugu Bosne: Ljudski faktor i neodgovornost glavni uzroci

Na jugu Bosne i Hercegovine požari ne prestaju izazivati alarm. Vatrogasci u Čapljini i Mostaru suočavaju se s desetinama požara svakodnevno. Njihove snage su na izmaku, a situacija se pogoršava.

Dramatika na terenu

Ovog utorka, mostarski vatrogasci su se satima borili s požarom u južnoj industrijskoj zoni. Dok su oni intervenisali, čapljinski vatrogasci su štitili kuće i školu u naselju Jasenica. U ovim teškim okolnostima, ljudski faktor ostaje ključni uzrok.

Ljudski faktor kao glavni uzrok

Mate Jurković, komandant Vatrogasne jedinice Čapljina, ističe da ljudski faktor čini čak 95 posto slučajeva izazivanja požara. Iako su suša i visoke temperature pogodni za izbijanje požara, svjesno paljenje vatre je ključno pitanje. Jurković apeluje na građane da prijave sumnjive aktivnosti policiji.

Potrebne oštrije kazne

Drago Martinović, direktor Uprave civilne zaštite, slaže se da su kazne za podmetanje požara nedovoljne. Ističe da su takvi činovi ozbiljna krivična djela koja često ostaju nekažnjena. S obzirom na nedavne slučajeve, neophodne su drastičnije mjere.

Pohlepni piromani i duševni bolesnici

Neuropsihijatar dr. Omer Ćemalović dodaje da su neki počinitelji požara zapravo duševni bolesnici. Oni uživaju u plamenu, dok drugi često nisu svesni svojih postupaka. Trebaju se izreći visoke kazne, kako bi se zaštitili ljudski životi i imovina.

Na kraju, društvena svijest o važnosti zaštite od požara mora se jačati kako bismo spriječili dalje tragedije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -