Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHAmbasada SAD-a o Preregistraciji Kompanija u BiH: Sankcije se ne mogu Izbjeći

Ambasada SAD-a o Preregistraciji Kompanija u BiH: Sankcije se ne mogu Izbjeći

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) izdala je važno saopštenje o preregistraciji kompanija kako bi se izbjegle sankcije. Ova praksa nije dozvoljena prema zakonima o sankcijama SAD-a.

Pojasnjenje Sankcija

Prema Poglavljima 1(a)vi-vii, 2(a)-(b) i 5(a)-(b) Izvršne uredbe 14033, regulative su jasne. Banke i druge relevantne institucije moraju temeljito preispitati svoju poslovnu praksu. Cilj je osigurati da ne pružaju usluge pravnim ili fizičkim licima koja pokušavaju izbjeći sankcije.

Politika SAD-a o Sankcijama

Iz Ambasade su naglasili da ne komentiraju pojedinačne sankcije. Politika SAD-a ostaje jasna i dosljedna. Sankcije će se primjenjivati kada su mir, sigurnost i integritet BiH ugroženi. Također, sankcije će biti aktivne u slučajevima podrivanja demokratskih procesa ili postojanja korupcije.

Serioznost Sankcija

Sankcije se ne uvode olako niti se olako povlače. Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) odlučuje kada će osobe biti dodate ili uklonjene s liste sankcija. Ove odluke se donose u konsultaciji s drugim relevantnim agencijama.

Za dodatne informacije o sankcijama i OFAC listi, Ambasada upućuje građane na stranicu Ministarstva finansija SAD-a.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -