Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHVlasti RS Ignorišu Odluku Ustavnog Suda BiH u Sporu oko Državne Imovine

Vlasti RS Ignorišu Odluku Ustavnog Suda BiH u Sporu oko Državne Imovine

Vlasti entiteta Republika Srpska (RS) ponovo su se našle na udaru kritika zbog neizvršavanja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Iako je prodaja spornog zemljišta izvršena i uknjižena prije nego što je donijeta odluka Ustavnog suda, upozorenja o privremenoj zabrani raspolaganja ignorisana su.

Neizvjesna budućnost imovine

Ustavni sud BiH nedavno je potvrdio svoju odluku, ali i dalje postoji veliki problem primjene tih odluka u praksi. Srđan Klječanin, odbornik iz SNSD-a, izjavio je kako je prošle sedmice kupio zemljište na Jahorini za više od 41 milion KM. On naglašava da je država trebala pružiti garancije, koje još uvijek nisu ispunjene.

Reakcije iz RS-a

Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina, otvoreno je izrazio sumnju u namjere Ustavnog suda. Njegova sarkastična izjava o “trampolinu” i “rolerkosteru” oslikava stav vladajućih struktura RS-a prema odluci najviše sudske instance.

Zaključak

Stanje u Bosni i Hercegovini nastavlja biti nazadovanje kada je u pitanju vladavina prava. S obzirom na trenutne okolnosti, postavlja se pitanje kako će se riješiti ovakvi pravni i imovinski sporovi u budućnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -