Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHZvizdić na meti kritike zbog komentara o diplomatskoj prisutnosti na raspravi

Zvizdić na meti kritike zbog komentara o diplomatskoj prisutnosti na raspravi

Dr. Denis Zvizdić, bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH, iznio je oštre kritike povodom informacije o prisutnosti predstavnika Delegacije Evropske unije i Misije OEBS-a na javnoj raspravi u Banjoj Luci. Rasprava se odnosila na neustavni Nacrt zakona o dopuni Zakona o zastavi, grbu i himni. Zvizdić se zapitao imaju li ti predstavnici svoj stav o predloženom zakonu, ističući važnost ranije odluke Ustavnog suda BiH.

Praksa stranih diplomata u BiH

Zvizdićev komentar također ukazuje na česti i izazivan prisutnost stranih diplomata na sličnim događajima. Međutim, prema informacijama Klix.ba, prisutnost diplomata ne znači uvijek podršku ili legitimizaciju spornih prijedloga zakona.

Funkcija javnih rasprava

Javne rasprave imaju važnu funkciju u zakonodavnom procesu. One omogućuju različitim заинтересованим stranama da iznose primjedbe na predložene zakone. Ovo je prilika za građane i organizacije da izraze svoje stavove i kritike na transparentan način.

Zaključak o prisutnosti stranih predstavnika

U tom kontekstu, prisutnost stranih diplomata može se shvatiti kao način da se “osjeti puls” političke situacije u BiH. To ne implicira nužno podršku kontroverznim zakonima, ali svakako donosi dodatnu pažnju na zakonodavni proces.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -