Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKultura u BiH na ivici opstanka: Nacionalna biblioteka i filmska industrija u...

Kultura u BiH na ivici opstanka: Nacionalna biblioteka i filmska industrija u krizi

Posljednjih godina svjedočimo različitim istraživanjima koja govore o pozitivnom trendu čitanja u BiH. Knjige ostaju omiljeni medij. Ipak, Nacionalna biblioteka, ključna institucija za očuvanje knjige, suočava se s gašenjem zbog nedostatka sredstava.

Težak položaj Nacionalne biblioteke

Nacionalna biblioteka prethodno je bila smještena u Vijećnici, uništenoj tijekom rata 1992. godine. Nakon obnove, biblioteka je pronašla privremeno rješenje unutar Kampusa Univerziteta u Sarajevu. Trenutna situacija zahtijeva hitno rješavanje, kako bi se institucija sačuvala.

Položaj kulture u BiH

Unatoč rastu budžeta raznih nivoa vlasti, sredstva za kulturu ostaju minimalna. Ovog ljeta, filmski radnici, uključujući reditelja Danisa Tanovića, kritizirali su Vladu FBiH zbog stanja u filmskoj industriji. Produkcija filmova je gotovo potpuno zamrla.

Finansijske poteškoće i nedostatak sistema

BH Telecom, nekadašnji donator domaće filmske produkcije, odlučio je obustaviti sredstva, pozivajući se na ekonomsku računicu. Osim toga, druge kulturne institucije, poput Umjetničke galerije, također se bore s financijskim problemima.

S obzirom na trenutni kontekst, kultura u BiH je u teškoj situaciji. Vlasti ili šute ili nude kampanjska rješenja, dok sistemskih promjena nema. Ostavlja se pitanje: da li će se stanje ikada poboljšati?

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -