Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBosnalijek zabilježio rast poslovanja uprkos izazovima na tržištu

Bosnalijek zabilježio rast poslovanja uprkos izazovima na tržištu

Uprkos izazovnim uslovima na globalnom tržištu, kompanija Bosnalijek je ostvarila značajan rast poslovanja u prvoj polovini 2023. godine. Finansijski rezultati pokazuju rast od 30 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok su prodaja u pakovanjima porasla za 32 posto.

Domaće tržište

Na domaćem tržištu, Bosnalijek je postigao neto prihod od prodaje od 73,7 miliona KM, uz prodaju od 18,5 miliona pakovanja. Ukupna vrijednost prodaje na domaćem tržištu iznosi 30 miliona KM, što predstavlja rast od 13 posto u odnosu na prošlu godinu.

Izvoz na inozemna tržišta

Godina 2023. bila je izazovna za poslovanje na inozemnim tržištima. Ipak, Bosnalijek je uspio održati stabilnu poziciju. Ukupna prodaja na izvoznim tržištima iznosila je 43,7 miliona KM sa 10,6 miliona prodatih pakovanja, a izvoz je realizovan u čak 17 zemalja.

Rast u regiji

Specijalno se ističe rast u regiji Adriatic, gdje je izvezeno 2,3 miliona pakovanja, uz vrijednosni rast od 20 posto. U regiji Euroazija, prodaja je prešla 30,3 miliona KM sa 6,6 miliona pakovanja. Ovi rezultati su takođe zabilježeni na tržištima Bliskog Istoka, Afrike i Turske.

Optimistične prognoze

Iz kompanije Bosnalijek ističu: “Ovi rezultati su odlični. Ponosni smo na uspjehe koje smo postigli uz doprinos svih uposlenika. Uvjereni smo da ćemo zadržati pozitivne trendove i uspješno realizovati poslovni plan.”

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -