Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSarajevo: Novim sistemom upisa djece raste transparentnost i dostupnost

Sarajevo: Novim sistemom upisa djece raste transparentnost i dostupnost

Redakciji Klix.ba obratili su se zabrinuti roditelji koji su se suočili s problemima prilikom upisa djece. Ove godine, proces upisa u vrtiće privatnog sektora doživio je značajne promjene. Sarajevski gradonačelnici najavili su sufinansiranje boravka oko 5.000 mališana u privatnim vrtićima.

Digitalizacija upisnog procesa

Prema riječima direktorice JUG-a, Lejle Hota-Mumimović, novi sistem je digitaliziran. Cilj je osigurati transparentnost i jednak pristup za sve mališane. “Naša reforma je ispravila prethodni sistem koji je bio nepravedan”, naglasila je Hota-Mumimović.

Produženje roka za prijave

Da bi se spriječilo da djeca ostanu neupisana, produžen je rok za prijave. “Oko 400 djece nije bilo na listama, stoga smo odlučili prilagoditi proces”, dodala je Hota-Mumimović. Roditelji su imali mogućnost odabrati tri vrtića prema vlastitim preferencijama, uz opciju reizbora.

Kritike na elektronski sistem

Podsjećamo, elektronski sistem prijave, poznat kao EMIS, naišao je na kritike i ranijih godina. Ipak, novo postavljeni kriteriji i digitalizacija trebali bi olakšati roditeljima buduće upise.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -