Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHVijeće ministara BiH usvaja važne sporazume i mjere za unapređenje sigurnosti i...

Vijeće ministara BiH usvaja važne sporazume i mjere za unapređenje sigurnosti i ravnopravnosti

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je niz važnih odluka koje imaju dugoročne posljedice za sigurnost i društvenu pravdu. Na sjednici je usvojen Protokol između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Litve. Ovaj dokument fokusira se na readmisiju osoba koje borave bez dozvole u BiH. Cilj je jačanje suradnje u oblasti sigurnosti i suzbijanje migracijskog kriminaliteta.

Produženje rokova za vodovod i kanalizaciju

Pored pitanja sigurnosti, Vijeće je razmatralo i produženje roka za povlačenje sredstava vezanih za projekat vodovoda i kanalizacije u Republici Srpskoj. Izmjenama ugovora, rok povlačenja sredstava produžen je do 31. decembra 2027. godine, omogućujući pravovremenu implementaciju projekta.

Podrška rodnoj ravnopravnosti

U cilju ostvarivanja rodne ravnopravnosti, usvojen je Naputak o izmjenama teksta prisege policijskih službenika. Ovim potezom policijske službenice će biti prepoznate i vidljive u svom radu, što je rezultat inicijative “Mreža policijskih službenica”.

Nagrada “Denis Mrnjavac” za učenike

Uz to, uvedena je novčana nagrada od 1.500 KM za učenike koji su doprinijeli promociji tolerancije i nenasilja. Ova nagrada ima za cilj motivirati mlade da se aktivno uključe u promicanje ljudskih prava.

Imenovanje članova Povjerenstva za razminiranje

Vijeće ministara također je imenovalo nove članove Povjerenstva za razminiranje. U cilju nastavka procesa razminiranja, novi članovi su Ivana Lesko, Ognjen Zekić i Elmir Grebović.

Ove odluke idu u smjeru jačanja institucionalnog okvira BiH i poboljšanja svakodnevnog života građana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -