Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHObavezne revizije za korisnike federalnog dječjeg dodatka od 2024. godine

Obavezne revizije za korisnike federalnog dječjeg dodatka od 2024. godine

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavijestilo je javnost o važnim promjenama vezanim za federalni dječji dodatak. Zakon stupa na snagu 1. septembra 2024. godine. Ovo je izazvalo mnogobrojne upite korisnika i potencijalnih korisnika.

Revizija za postojeće korisnike

Svi korisnici koji su dobili rješenje o dječjem dodatku prije 1. septembra 2024. godine morat će proći dodatnu reviziju. To je važno naglasiti, jer se zakon ne može primjenjivati retroaktivno. U praksi, to znači da revizije neće biti potrebne za nove korisnike koji će ostvariti pravo na dječji dodatak od 1. septembra 2024.

Prava novih i postojećih korisnika

Za postojeće korisnike, revizija će omogućiti nastavak ostvarivanja prava na dodatak sve do djetetove navršene 18. godine. Ova prava mogu prestati samo u slučaju poboljšanja socio-ekonomskog statusa porodice.

Posebna prava za djecu sa posebnim potrebama

Djeca koja boluju od malignih oboljenja, kao i ona sa invaliditetom prve i druge grupe, imat će pravo na federalni dječji dodatak od dana ulaska u pravo. Ovo pravo važi do punoljetstva, bez obzira na socio-ekonomski status porodice.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -