Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSloženim operativnim zahvatima, hirurzi UKC-a RS postigli uspjeh

Složenim operativnim zahvatima, hirurzi UKC-a RS postigli uspjeh

U nedavnom saopštenju iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS), istaknut je uspjeh dvaju složenih hirurških operacija. Ove operacije su zahtijevale visoku razinu stručnosti i stručnost medicinskog tima. Svaka operacija trajala je oko dva sata, a pacijenti su se dobro oporavili u postoperativnom periodu.

Prvi operativni zahvat: odstranjenje tumora natkoljenice

Prvi operativni zahvat uključivao je odstranjenje uznapredovalog tumora natkoljenice. Ovaj tumor je težio oko tri kilograma i bio je urastao u glavni išjadični živac noge. Hirurzi su uspješno izvršili operaciju, pri čemu su sačuvali živac, što je ključno za funkcionalnost noge.

Pacijent, koji je bio podvrgnut ovom zahvatu, sada se vratio svakodnevnim aktivnostima, oslobođen zdravstvenih problema koja su ga mučila.

Drugi operativni zahvat: uklanjanje mekotkivnog i koštanog tumora

Drugi operativni zahvat je po prvi put izveden u ovoj ustanovi i obuhvatio je odstranjivanje mekotkivnog i koštanog tumora u predjelu potkoljenice kod mlade osobe. Ova operacija je bila dodatno otežana, zbog potrebe zamjene koštanog defekta zamrznutom glavom butne kosti.

Osim koštane nadoknade, cijeli segment je morao biti stabilizovan pločom i šarafima. Medicinski tim je proveo višesate napore kako bi se uspješno završio ovaj zahvat.

Iz UKC-a poručuju da će nastaviti ulagati napore u zdravstvenu njegu pacijenata i razvijati svoje operativne tehnike.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -