Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKonakovićeva inicijativa o suspenziji sporazuma naišla na oštar otpor

Konakovićeva inicijativa o suspenziji sporazuma naišla na oštar otpor

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Nenad Nešić, oštro je kritikovao inicijativu Elmedina Konakovića za suspenziju Sporazuma o policijskoj saradnji između BiH i Srbije. Ova inicijativa, kako je istakao Nešić, bez saglasnosti ministara iz Republike Srpske (RS) ne može biti realizovana.

Reakcija na Konakovićev prijedlog

Nešić je izjavio da je Konakovićeva namjera bila centralizacija vlasti u BiH i ukidanje ovlaštenja MUP-a RS. On je naglasio da su oni, kao ministri iz RS-a, glasali protiv tog prijedloga, jer postoji uspješna saradnja sa više od 20 država, uključujući i zemlje u regionu.

Pravni okvir za saradnju

Ministar Nešić je ukazao da je pravno nemoguće suspendovati Sporazum bez prisustva ministara iz RS-a. “To su samo pusti snovi Konakovića”, istakao je Nešić, dodajući da će MUP RS nastaviti s radom i borbom protiv kriminala.

Stav ministra Košarca

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Staša Košarac, također je kritikovao Konakovićevu inicijativu, smatrajući je “potpuno van pameti”. On je naglasio da takvi prijedlozi nisu u skladu s važećim zakonima i procedurama.

Ovaj sukob između ministara ponovo otvara pitanje političke koalicije unutar Bosne i Hercegovine te izaziva sumnje u budućnost suradnje između entiteta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -